duminică, 16 noiembrie 2014

CE MASAM?

CE MASAM?
*Articol pentru noi si pentru mine...*
Am mai scris despre ce maseaza terapeutul si cu ce...si sunt adesea printre cunoscatori in domeniu, terapeuti care spun EU MASEZ TRUPUL FIZIC, EU PORT UN CONTACT FIZIC CU CLIENTUL, EU CRED CA MASAJUL SE REFERA DOAR LA CORPUL FIZIC etc.

Oare atunci cand mergi la o terapie care include un masaj, iti lasi sufletul acasa, toate structurile tale energetice pleaca cu sorcova, corpul emotional doarme si tu mergi asa hai hui doar cu corpul fizic sa atingi un alt corp fizic?
De ce mergi plin de frici ca cine stie ce aduni, chiar daca nu crezi in cele ce pot fi preluate prin asa-zisul „doar contact fizic”? De ce te inchizi si iti creezi scuturi si protectii? Am auzit adesea – NU CRED CA PREIAU NIMIC DE LA NIMENI si aceeasi oameni spunand MA INCHID TOTAL CA SA AM EU O SIGURANTA. Parca-s cam in contradictie aceste afirmatii...
Am intalnit multi clienti care spun acest lucru despre terapeuti, isi creeaza protectii de tot soiul, sau se inchid in acele scuturi ca nu cumva terapeutul sa acceseze nu stiu ce informatii. Pai daca nu crezi ca terapeutul ofera prin terapie un schimb de informatii, ci doar o atingere fizica(chiar si aia e un schimb de muuulteeee informatii), atunci care mai e rostul acestor scuturi?
De unde vine increderea si de unde vine neincrederea? Ne batem cu pumnii in piept ca stim noi ca increderea vine de la Dumnezeu si neincredearea din frici, apoi ne batem cu pumnii in piept ca noi credem in Dumnezeu si ca nu avem nici o frica si ca ce legatura are una cu alta...

Ce facem cu cei carora dupa ce le spunem o informatie, asa cum ne-a venit ea, acel cineva ne zice DAR MI-AI CERUT MIE PERMISIUNEA SA ACCESEZI ACEL CEVA, DE UNDE SA PRIMESTI INFORMATIA ACEEA? Dar nu cumva scopul terapiei era sa aflam niste lucruri si sa le spunem asa cum vin ele? Rau e si cand spui si cand nu spui...
A afla o informatie si a o impartasi, nu este egal cu furt energetic, nu este egal cu acces in zona interzisa. Accesul la informatii poate insemna aflarea lor din alte surse, poate ca mi le-a soptit CINEVA cand eu eram cu mainile pe acolo in netezirea sau efleurajul numarul x de la degetul mijlociu de la piciorul drept. Cate frici sunt implicate intr-o terapie cand comunicarea este de acest fel?
Cati dintre cei care experimenteaza  masaje de tot felul si merg cu acele protectii la purtator, nu spun dupa BA, DAR NIMIC NU A SIMTIT TERAPEUTUL ALA, NIMIC NU A STIUT SA IMI SPUNA, sau NU A FOST IN STARE SA MA DESCHIDA.
Zic ca ne meritam unii pe altii ca sa invatam marile lectii ale comunicarii, increderii si de ce nu, ale exprimarii iubirii si ale acceptarii exprimarii iubirii.
Ca revin iar cu afirmatii de genul VOIAM SA SIMT UN GRAM DE MANGAIERE, DE ATENTIE, DE ALINARE, dar inainte de asta se accesase planul pentru protectie ca nu cumva sa se intre in gratiile mangaierii, atentiei, alinarii.

Eu continui sa afirm ca un procent de 90% dintre oamenii care se gandesc sa vina la masaj, vin avand in subconstient nevoia de mangaiere, iubire neexplorata, neexperimentata, neexprimata. Recunosc asta daca descopera sau daca terapeutul poate transforma masajul in terapie, in calatorie interioara, dar si daca are deschiderea necesara din partea celui din mainile lui.
Nu e rau oricum ar fi, TOTUL E ASA CUM TREBUIE SA FIE.
Daca exista inchidere, exista incordare, daca exista incordare exista atentie catre senzatiile fizice si atat.
Si din nou spun, cum sa fie simtita mangaierea asta ca forma de exprimare a iubirii, atunci cand nu exista acordul constient catre asa ceva? Pai uneori mangaierea asta rupe acele bariere, alteori nu.

Uneori in timpul seminariilor, cand spun cuvintele ce trebuiesc rostite in timpul unei terapii, terapeutii se blocheaza, sau imi aduc argumente nanumarate referitor la faptul ca este aproape imposibil sa le spunem clientilor asa ceva. Eu as zice ca este aproape posibil si deja se schimba perceptia asupra afirmatiei. Daca am fi constienti de cate creeam prin cuvant, am intelege cate putem sa creeam pentru noi prin acele afirmatii, sau cate poate creea un om in timpul unei terapii prin rostirea lor, sau prin simpla ascultare si memorare in plan mental.

Saptamana trecuta discutam cu cineva despre masajul Lomi Lomi Kahuna, cineva care isi doreste si a tot cautat si dupa toate informatiile gasite a inteles ca acest masaj este ceva senzual si cu mult ulei. Dupa explicatiile terapiei pornind de la ritualul curatarii cu lemnul sacru de santal, mangaierea corpului emotional, imbratisarea emotiilor, zborul vulturului, intreaga descriere a adus intrebarea SI MASAJUL CU MULT ULEI DE CE SE MAI FACE? Pai astea se fac impreuna cu masajul cu mult ulei. Astazi am explicat aceeasi poveste pe scurt altei persoane. Am primit o privire din care ieseau multe intrebari.
Cand oamenii aud povestea inainte, se pot inchide si nu-si mai simt povestea lor pe care le-o poate oferi terapia. Dar avem o obligatie sa o spunem daca o stim.
Daca centrele spa, saloanele din Romania prezinta masajele cu descrieri din planul fizic, nu putem avea alte asteptari de la oamenii care apeleaza la aceste servicii.
Daca asta vom spune in continuare, pe motiv ca nu stim ce reactie ar avea oamenii spunandu-le povestile reale, daca ne e teama ca oamenii nu vor crede aceste povesti care acum mii de ani erau lecuitoare in bolile care ucid astazi, nu le vom grabi pasii catre acreditare. Ne plangem ca nu avem scoala de Thai, de Lomi Lomi, de terapii Ayurvedice etc, dar le dorim cu adevarat? Alergam sa vanam traineri internationali sau muncim cativa ani sa strangem bani sa mergem la un curs prin Europa de cateva zile, cand sunt pe langa noi cam toti cei de la care sa invatam.
Daca dupa ceea ce primiti de la ei, continuati sa spuneti ca masati corpuri fizice cu fizicul vostru, de ce aveti vreo asteptare sa primiti descarcari somato emotionale in timpul terapiilor? Oamenii nu ofteaza, nu e destainuie si nu plang in timpul terapiilor din cauza ca „am facut noi in asa fel incat sa se intample”, ci pentru ca am oferit informatia asa cum am primit-o din alta parte, prin atingere, cuvant, despre ceea ce era de constientizat.

Iertare catre suparati!
Cu drag,

Daniela Dumitru

joi, 13 noiembrie 2014

TERAPIA CRANIOSACRALA

SA CERI SI PENTRU TINE :)
E tare frumos sa primesti ce daruiesti.
Sa vezi ca ai nevoie si sa te prefaci ca ceri, nu e tocmai frumos pentru ce esti pe lumea asta. Sa constientizezi ca ai nevoie si sa ceri strigand cu fermitate pentru tine, e binecuvantarea pe care ti-o aduci primind ce ai cerut.

Sa te lasi purtat in interior ghidat de senzorial si extrasenzorial, poate sa te duca doar catre tine si din nou sa afli ca nimic nu apare intamplator si totul e asa cum trebuie sa fie si la locul lui asezat sau dereglat...Se va darama si reconstrui, sau se va construi din neant, sau se va transforma, sau se va evapora, sau, sau, sau si indiferent ce se va intampla, totul e asa cum trebuie sa fie.
Am ajuns azi intr-un loc de poveste sa "testez" sub forma clientului necunoscut :) ceva terapii. Si am primit ce cerusem in ultima vreme. Ca daca nu te ia cineva format de mana sa te aseze pe un pat la o terapie, ti se servesc si in alta forma, ca scuze ca esti acolo pentru altceva. Hi hi hi
In urma cu vreo doua saptamani scriam un articol pentru un site inspirandu-ma dupa scrierile unei terapeute si imi tot ziceam "dar ce la fix scrie aici, exact de cuvintele astea avem nevoie, ce faina trebuie sa fie ca terapeuta daca a scris asta" si azi am nimerit la terapeuta faina sa imi faca o terapie faina :)

Am mai scris o experienta dupa o terapie Craniosacrala. Acum dupa ce am tot ajuns la terapeuti diferiti, pot spune ca e diferita nu in functie de daruirea lui, ci de problemele existente in acel moment si de felul in care esti pregatit sa le constientizezi si sa le accepti. Suntem atat de capabili sa zidim in noi in plan emotional tot soiul de vrute si nevrute si atat de neajutorati cand incep sa ne macine si nu gasim cale de-a le vedea macar, apoi preferam sa le induram, fara sa stim ce e aia si de unde vine si a cui e si cine sau ce a pus-o acolo si
de ce doare. Ne intereseaza direct sa stim cum o facem sa dispara si gata am spus tot si am acoperit-o bine fara sa o vedem macar de unde vine, dar sa o mai si rezolvam.
Dupa constientizarile din timpul unei terapii, intrebarea oamenilor este adesea "Da si eu acum ce fac cu asta, ca am aflat ce e si de unde vine si mai departe?"
Eu mai glumesc adesea si zic "Ce faceai daca nu era deloc, daca problema asta nu ar fi existat?"
Mi-am zis si mie azi si raspunsul e LINISTE. Daca nu era deloc aveam liniste, ca eram in liniste inainte. Zicea un prieten drag ca e mai greu sa gasesti linistea din galagie, decat sa te trezesti ca stai mereu in linistea servita pe tava.
Terapia Craniosacrala te duce pe un drum unde te intalnesti si cu liniste si cu zarva mare si cu durere si cu mangaiere si cu iubire si cu nepasare, cu tot ce ti-ai oferit sau nu ti-ai oferit si ai nevoie si iti face cunostinta cu tine, cu tot ce consideri bun sau rau, rusinos sau de strigat in gura mare.

Multumesc Octavia!


miercuri, 5 noiembrie 2014

RITUALURI

Ritualurile terapeutului in terapiile ayurvedice 
Aceste ritualuri pot fi preluate si introduse in alte terapii.

Namaste in fata locului sacru pregatit pentru ritualul de inceput al unei terapii.
Semnificatia salutului, in general, in orice traditie (nu doar cea hindusa sau budista), este transfigurarea fiintei sau a aspectului salutat si raportarea interioara la Adevarul dincolo de aparente in legatura cu fiinta sau aspectul salutat.
Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, nu persoana sau aspectul salutat au nevoie de salutul nostru ci noi avem nevoie de aceasta, un salut bine realizat fiind poarta catre o stare profunda inefabila, adica indescriptibila in cuvinte.
Momentul salutului este un moment privilegiat pentru noi si, in functie de pregatirea noastra interioara si de profunzimea practicii, el poate fi un moment al iluminarii fulgeratoare.
Salutul „Namaste” trezeste sufletul, amplifica starea de umilintă, reduce identificarea cu ego-ul si il transcende, dezvolta o putere de abandonare constienta si de recunostinta in fata ordinii Universale, amplifica meritul si evolutia spirituala.
Mai ales cand este adresat unei alte persoane fata de care nu suntem, in plus, obligati sa manifestam un respect real sau formal, salutul este in mod obisnuit insotit de o usoara aplecare catre in fata, cu mainile impreunate in fata pieptului, palmele atingandu-se cu varfurile degetelor indreptate in sus, într-o pozitie care in yoga este cunoscuta de la Prarthanasana (postura iluminarii) sau (deloc intamplator) de la Suriya Namaskar, salutul yoghin al Soarelui.
- cu privirea in ochii persoanei salutate sau cu ochii inchisi si cu atentia principala tn Inima sau Esența noastra interioara,
- cu ochii inchisi si cu atentia principala in Inima, traind fulgerator o stare de Identitate la nivel fundamental cu fiinta salutata si chiar cu Constiinta Suprema, Unicul ori cu Vidul Inimii. Acest gest poate fi facut si fara a fi insotit de cuvinte, el avand acelasi inteles.


Practic, atunci cand realizam „Namaskar” noi nu slavim sau salutam persoana sau aspectul respectiv, ci natura sa profunda, esentiala, ce este deasupra oricarei aparente a sa ori a noastra.
„Namaste” este  o veche practica prezenta in traditiile hindusa  si budista  de unde isi are provenienta  acest salut – anume aceea ca in fiecare dintre noi exista o scanteie divina din Conștiinta Suprema (ori Vidul Suprem) si prin aceasta cu totii suntem conectati ori avem aceași natura fundamentala.
Namaste este o formula de salut derivata din limba sanskrita si reprezinta combinatia a doua cuvinte: “namah” si “te”. Namah inseamna inchinare,  adorare sau slavire, iar te, inseamna tie , adica: Ma inchin tie, în aspectul tau esential si de natura divina, infinit si nesupus schimbarii!
Salutul poate fi adresat unei zeitati, persoane, unui obiect, unei statui, unui spatiu – incapere, cladire, zona delimitata ori chiar un peisaj ori un munte si altele asemenea.
Efecte si beneficii
„Namaste” este, astfel, o metoda conjuncturala eficienta si, oricum, necesara fiecaruia, deoarece suntem nevoiti sa socializam si sa ne salutam unii pe altii.
Persoana salutata va simti, daca este atenta, revarsarea unei energii benefice in fiinta sa si amplificarea aspectului sattva.
Atunci cand practicam salutul „Namaste” catre o zeitate ori un aspect particular al Constiintei Divine vom recepta vibratii subtile inalte și o Gratie ce se revarsa asupra noastra.
Modul de execuție
In legatura cu privirea, exista doua variante :
In viata de zi cu zi, “namaste” este considerat un salut cu semnificatii mistice. In orice caz, “namaste “ este salutul care in limba sanskrita, semnifica acest lucru: “ma inchin, salut si recunosc prezenta Unicului din tine!”
In unele cazuri pentru a accesa o smerenie profunda si o stare foarte inalta, mainile se posteaza impreunate, in dreptul fruntii, in momentul efectuarii salutului sau chiar deasupra capului.
Aceasta varianta de salut in care palmele impreunate sunt aduse la nivelul fruntii sau, mai ales, deasupra capului ajuta mult transcenderea actualei conditii spirituale individuale, prin atitudinea interioara descrisa de cuvintele:
„ Recunosc natura ta profunda ca fiind mult deasupra a orice as cred eu ca sunt ori că detin ca si calitati in mod aparent”.
Aceasta se bazează pe misterul transfigurarii, deoarece este mult mai usor sa tindem să intuim prezenta Infinitului intr-o fiinta ce ne apare exterioara decat in noi insine.
De altfel, dupa cum am mai spus, momentul salutului este un moment privilegiat pentru noi si, in functie de pregatirea noastra interioara si de profunzimea practicii,, el poate fi un moment al iluminarii fulgeratoare. „Namaste” este, astfel, o metoda conjuncturala eficienta si, oricum, necesara fiecaruia, deoarece suntem nevoiti sa socializam si sa ne salutam unii pe altii.
La modul cel mai simplist, „Namaste” poate fi exterior, marcat de un simplu „Buna ziua” ori, chiar, de un salut exclusiv interior, tacut, neobservat din afara si totusi foarte eficient ca si traire spirituala.
Namaste este de asemenea considerat ca un gest prietenesc in comunicarea scrisa, sau in general printre oamenii cu care venim in contact, de exemplu in cadrul unui grup spiritual.
Acest gest este o mudra, o pozitie simbolica binecunoscuta a mainilor in religiile estice.  Una dintre maini reprezinta natura spirituala inalta, in timp ce cealalta mana reprezinta natura umana, lumeasca. Combinandu-le pe cele doua, persoana  care face acest gest se presupune ca se ridica deasupra a ceea ce ne face diferiti unul fata de celalalt si se poate conecta la un nivel profund cu cel caruia ii este adresat salutul.
In mod particular in Hinduism, cand cineva face o reverenta sau saluta, simbolistica palmelor unite capata o mai mare importanta, reprezentand chiar unirea celor doua extremitati – piciorul Divinitatii, cu capul celui care il adora. Palma dreapta semnifica piciorul Divinitatii, iar palma stanga reprezinta capul devotului. Picioarele Divinitatii constituie alinarea ultima pentru toate durerile din aceasta lume, si este o credinta care se regaseste in intregul ethos religios.
In zilele noastre, mai ales in cultura occidentala, termenul de “namaste” a devenit asociat cu ansamblul unor cai spirituale, cu yoga, si meditatia. In acest context  au aparut o serie de numeroase semnificatii care i-au imbogatit si nuantat intelesul.
Iata cateva exemple:
“ Salut Spiritul din tine care se regaseste si in mine!” – această explicație este atrbuită lui Deepak Chopra.
“ Onorez locul in care intregul Univers salasuieste, onorez locul  din tine in care exista Iubirea, Integritatea, Intelepciunea si Pacea. Cand tu esti in acel loc din tine, si eu sunt in acel loc din mine, noi devenim un intreg!”
“Salut Dumnezeul din tine!”
“Spiritul tau si spiritul meu sunt UNA” – atribuit lui Lilias Folan din jurnalul sau de calatorie din India.
“Ceea ce este Divin in mine saluta ceea ce este Divin in tine”.
“Divinitatea din mine simte si adora Divinitatea din tine”.
“Tot ceea ce este mai bun si mai inalt in mine saluta/onoreaza tot ceea ce este mai bun si mai inalt in tine”.

Ritualul de purificare si protectie inainte de terapie
Se tin mainile intr-un bol cu apa in care se pot pune pietre, putina argila, sare, cristale, plante, petale de flori si se spun urmatoarele cu voce tare: “Apa sfanta, vie curata-mi mainile pentru a avea cale curata in curatarea pamantului si apei”(celor intalnite in cale pe pamant si apa). 
Se trec mainile pe deasupra unei lumanari aprinse, poate fi alaturi si un betisor parfumat (elemente de foc) si se spun urmatoarele: “ Foc sacru, curata-mi mainile pentru a avea cale curata in intalnirea emotiilor.” (atentie -  nu se spune in arderea sau distrugerea emotiilor!)
Se trec mainile prin dreptul gurii si nasului, se inspira profund de trei ori sau de cate ori simtiti nevoia – se inspira pe gura si se expira pe nas (pot fi inspir si expir doar pe nas) si se spun urmatoarele: “ Pe calea aerului imi las mainile libere sa ofere o calatorie libera, fara limite.”

Se impreuneaza mainile in semn Namaste deasupra chakrei coroanei si se desfac usor pe langa corp ca semn de creeare a unui “scut de protectie” si se spune o rugaciune cu care rezoneaza fiecare (poate fi o mantra, poate fi Tatal Nostru, poate fi o rugaciune personala, sau pot fi cateva cuvinte cu vibratie puternica ce vin intuitiv in acel moment). Aceasta incheie ritualul si reprezinta acordul ca ceea ce se va gasi in toate elementele clientului sa fie curatate prin propriile cai, cu acord Divin si fara a “culege terapeutul” din cele intalnite. 

Ritualul de lumina 
- Aprinderea unui numar de lumanari egal cu entitatile invocate in terapie(se rostesc numele acestora si se fac semne sacre corespondente).
- Aprinderea unor lumanari pentru Trinitate.
- Aprinderea unei lumanari pentru beneficiarul terapiei.

Ritualul de purificare prin arderea plantelor
- In cabinetul de terapie inainte si dupa terapie, se ard plante cu rol de purificare si de curatare a energiilor nebenefice(busuioc, dafin, armurariu, urzica, salvie, ace de cactus, urzica etc).
- Se arde lemn de santal.
- Se arde tamaie.

Ritualul curatarii prin sunet-vibratie
- Orice sunet ofera o vibratie cu o anumita putere de curatare a spatiilor.
- Pot fi utilizate urmatoarele: bol tibetan, clopotei tibetani, zornaitoare din natura.

Mantre vindecatoare ce se rostesc in terapii.
- Se ridica membrele inferioare si ee pozitioneaza in plexul solar – inspir+expir de 3 ori: Mantra tibetana: “Iti doresc sa-ti deschizi toate simturile catre cunoasterea interioara! Atingerea cu IUBIRE si LUMINA sa alunge tot ce te  impiedica sa pasesti pe drumul catre tine!” Puteti spune o rugaciune pe care o folositi adesea in terapii.
- Manevre lente in 8(infinit) pe fiecare articulatie, cu rostirea mantrei “ Sufletul tau este infinit in Univers si ai o infinitate de optiuni in alegerea deciziilor!”(Comentariu asupra mantrei: este vorba de viata vesnica a spiritului Univers, care daca are o buna comunicare cu interiorul, omul realizeaza ca prin schimbarea programelor cu care a venit, va vedea infinitatea de decizii pe care le are de ales in asi schimba destinul si a pasi pe calea fericirii).
- Palmele / degetele pe ochi cu presiuni usoare: “ Iti doresc sa-ti gasesti lumina interioara calauzitoare si sa pasesti doar pe cai luminate in aceasta existenta!
Palmele / degetele pe urechi cu presiuni usoare: “Iti doresc sa-ti gasesti linistea interioara si sa-ti asculti vocea inimii!”Mana pe chakra intuitiei si mana pe chakra inimii in liniste cateva momente.

Sa va fie utile! Doamne ajuta!
Cu drag,
Daniela Dumitru